menu

10:25
Коротко про особливості реєстрайіцного процесу для участі в ЗНО 2015

 09 грудня наказом УЦОЯО № 127 затверджено Порядок реєстрації для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні 2015 року.  Календарним планом підготовки до проведення ЗНО (МОН України) і вищеназваним наказом УЦОЯО визначено, що реєстрація розпочинається 5 січня та триватиме до 20 лютого.

           До особливостей реєстраційного процесу для участі в ЗНО 2015 можна віднести:

- визначення суб'єктів проведення реєстрації, до яких віднесено УЦОЯО, РЦОЯО, регламентні комісії при при РЦОЯО, пункти реєтрації, загальноосвітні навчальні заклади з визначенням функцій кожного суб'єкта; передбачення різних алгоритмів реєстрації випускників шкіл та випускників минулих років;

- введення різних термінів унесення змін до реєстраційних даних:

до 06 березня - для зміни обраного рівня складності сертифікаційної роботи з української мови та літератури;

до 01 квітня - для зміни реєстраційних даних з решти предметів ЗНО;

- внесення деяких змін і доповнень до комплекту реєстраційних документів.

Щодо деяких функцій суб'єктів реєстрації

        Міський пункт реєстрації створюється для надання консультацій та технічної допомоги випускникам закладів системи загальної середньої освіти минулих років і випускникам ПТУ та ВНЗ.

      У ЗНЗ надаватимуться консультаційна та технічна допомога з питань реєстрації випускникам старшої школи поточного року. Для забезпечення цього Календарним планом підготовки до проведення ЗНО (МОН України) передбачено призначення в ЗНЗ відповідальних за формування комплектів реєстраційних документів випускників старшої школи.

1. Щодо алгоритмів реєстрації

1.1. Випускники закладів системи загальної середньої освіти минулих років, випускники ПТУ та ВНЗ поточного року реєструються індивідуально - оформляють комплект реєстраційних документів самостійно або за допомогою консультанта в пункті реєстрації і надсилають цей пакет ДпРЦОЯО.

1.2. Для випускників старшої школи ЗНЗ передбачена пакетна реєстрація. Випускник оформляє індивідуальний комплект реєстраційних документів самостійно або з допомогою відповідального за реєстрацію в ЗНЗ, передає йому оформлений комплект для перевірки і відправки в РЦОЯО. Відповідальний за реєстрацію в ЗНЗ надає випускникам консультації та технічну допомогу, перевіряє комплектність і правильність оформлення реєстраційних документів кожного випускника, складає список осіб, які будуть проходити ДПА з української мови у формі ЗНО, формує повний пакет документів випускників, надсилає цей пакет ДпРЦОЯО, контролює факт реєстрації кожного випускника, а після надходження в ЗНЗ індивідуальних конвертів з Сертифікатами ЗНО вручає їх випускникам.

2. Щодо змін і доповнень до комплекту реєстраційних документів та їх оформлення

      Особа, яка реєструється, крім адреси, за якою може бути направлена кореспонденція (це, як правило, домашня адреса) буде надавати інформацію про населеному пункті, де буде перебувати під час ЗНО у червні. Ця інформація буде враховуватися при здійсненні закріплення учасника ЗНО по пунктах проведення ЗНО з усіх предметів, окрім української мови та літератури.

       Учасники ЗНО, які не мають паспорта громадянина України, надають один з документів, який його замінює. В перелік цих документів (підпункт 7.1.3), серед іншого, внесено довідка з навчального закладу з фотокарткою (для осіб, зазначених у третьому абзаці підпункту 7.1.3. Порядку).

       Звертаємо увагу, що особи, у яких документи, необхідні для реєстрації оформлені іноземною мовою, зокрема російською (крім документів, викладених російською мовою навчальними закладами або органами влади України), надають їх переклад на українську мову, засвідчений нотаріально.

       На нормативному рівні закріплені ВИМОГИ ДО ФОТОГРАФІЙ: для оформлення заяви-реєстраційної картки використовуються дві однакові фотокартки для документів розміром 3 х 4 см із зображенням, яке відповідає досягнутому віку (фотографії повинні бути виготовлені на кольоровому або білому фотопапері).

     Зміни стосуються і документів, які надаються особами, які за релігійними переконаннями не можуть взяти участь в основній сесії ЗНО з одного або кількох предметів. Для проходження ЗНО під час додаткової сесії такі особи додають до комплекту реєстраційних документів не тільки заяву із зазначенням причини звернення, але і клопотання відповідного релігійного управління (центру), що діє у відповідності з законодавством України про свободу совісті та релігійні організації.

 3. Організація реєстрації випускників старшої школи для участі у ЗНО та інформаційно-роз'яснювальна робота

  Для забезпечення організованої реєстрації, підготовлені графіки відправки загальноосвітніми установами в ДпРЦОЯО пакетів з комплектами реєстраційних документів. При складанні графіка враховані особливості реєстраційного процесу ЗНО 2015 і фактори, які можуть впливати на своєчасність реєстрації, зокрема:

- необхідність зареєструвати для участі в ЗНО по українській мові і літературі всіх випускників, які повинні проходити державну підсумкову атестацію;

- терміни доставки поштової кореспонденції;

- ймовірність допущених випускниками помилок при оформленні комплектів реєстраційних документів і необхідність додаткового часу для доопрацювання реєстраційних документів (в межах реєстраційного періоду) при виявленні таких помилок на стадії обробки документів ДпРЦОЯО;

- можливість додаткової, у межах періоду реєстрації, відправки загальноосвітніми навчальними закладами ДпРЦОЯО комплектів реєстраційних документів тих випускників, які з поважних причин не змогли підготувати їх до визначеної графіком дати.

      Звертаємо увагу, що у графіках вказана гранична дата відправлення пакетів з комплектами реєстраційних документів ДпРЦОЯО ЗНЗ м.Мелітополя 27.01.2015: пакети можуть бути відправлені раніше при наявності комплектів реєстраційних документів більшості випускників. Документи тих випускників, які з поважних причин не змогли підготувати їх до визначеної графіком даті, відправляються пізніше, але в межах реєстраційного терміну.

      4. Щодо особливостей формування списку, якщо пакет реєстраційних документів надсилається вперше не в повному обсязі

        У такому разі до списку заносяться прізвища всіх осіб, які будуть проходити ДПА з української мови у формі ЗНО з зазначенням причини відсутності пакетів документів окремих випускників. Під час формування пакету для подальшої відправки даного пакету необхідно вкласти копію першого списку в певній формі та додатковий список (в певній формі) за даними тільки тих осіб, документи яких відправляються.

      Відповідальний за реєстрацію в школі контролює факт реєстрації кожного випускника, а після надходження в ЗНЗ індивідуальних конвертів з Сертифікатами ЗНО вручає їх випускникам. Відповідальний за реєстрацію в ЗНЗ зможе контролювати факт реєстрації випускників на сторінці Українського центру оцінювання якості освіти з допомогою отриманих спеціальних логінів і паролів - окремих для кожного навчального закладу.

Переглядів: 491 | Додав: Школа | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: