menu

16:49
Шановна батьківська громада м.Мелітополя!

Шановна батьківська громада м. Мелітополя!


Управління освіти Мелітопольської міської ради Запорізької області  запускає інформаційний дайджест.
Акцентуємо увагу, що навчання відбуватиметься за українськими програмами і діти зможуть отримати документи про освіту і в наступному році.
Ми підготували відповіді на запитання, які зараз турбують Вас найбільше: 

ОТРИМАННЯ ДОКУМЕНТІВ ПРО ОСВІТУ

1) Чи будуть видані документи про освіту мелітопольським випускникам українського зразка?
 Так. Всі випускники 9-их, 11-их класів, а також учні-екстерни отримають документи про освіту українського зразка.

2) Де будуть видавати  свідоцтво про здобуття освіти?
 Для закладів м. Мелітополя передбачена видача оригіналу документів про освіту на базі НВК № 41 м. Запоріжжя за адресою: 69037, м. Запоріжжя,вул. Миру,6, zschool41@ukr.net
3) Хто може забрати свідоцтво про здобуття освіти ?
 Учень, хтось з батьків або особа, яка має довіреність.

4) Коли можна отримати свідоцтво ?
  На початку липня, коли педагоги заповнять додатки до свідоцтв, директори шкіл проінформують Вас окремим повідомленням. Також Вам буде  відправлено скан документів.
5) Де взяти довіреність на особу, якщо учень або батьки не можуть особисто забрати документ ?
  Оформити довіреність (зразок 1  є в кінці листа та за посиланням: https://docs.google.com/document/d/17Tl0zGj0WiCgcaEGcEvKM3yXorl9R_fr/edit) можуть:
1)  повнолітня дитина на представника власних інтересів;
2)  батьки неповнолітньої дитини на представника їх інтересів.
Засвідчити довіреність можуть:
1) нотаріальна контора;
2) керівник установи підприємства, організації, органу місцевого самоврядування.
! Довіреність має бути оригіналом (копії не приймаються).
! Довірена  особа  має  під  час  отримання  надати  документ,  що  посвідчує особу.

6) Якщо вся родина за кордоном, як отримати документ випускникам Мелітополя ?
 - Отримати документ, якщо випускник/випускниця знаходиться за кордоном, можна на руки лише самому випускнику особисто у закордонних дипломатичних  установах України, де знаходиться учень/учениця, написавши до уповноваженого закладу заяву встановленого зразку. Для цього зверніться до директора своєї школи (електронні пошти закладів є на офіційних сайтах ваших шкіл) та надішліть заяву. На сайті НВК № 41 м. Запоріжжя розміщено зразок заяви для випускників, які перебувають за кордоном та хочуть отримати документи про освіту через дипломатичні установи. Мелітопольські випускники заяви (зразок 2 є в кінці цього листа та за посиланням https://docs.google.com/document/d/1DZ7AGzKYaxw6BttEvkshJNEOHx_t2XCc/edit?usp=sharing&ouid=109456366014685640947&rtpof=true&sd=true ) пишуть на ім’я директора НВК№ 41. Прохання правильно вказувати в заяві назви дипломатичних установ. На цьому сайті https://mfa.gov.ua/  можна ввести назву будь-якої країни та знайти посольства та консульства України за кордоном.
Схема пересилання документа містить численні "проміжні точки", у кожній з яких передбачена окрема бюрократична процедура, але порядок містить чіткі часові  рамки  граничного  знаходження  документа, і при їх дотриманні дорога документа "від школи до випускника" триватиме не більше ніж місяць.

7) Якщо Ви не забрали свідоцтво, де воно буде зберігатись?
  Оригінал документа зберігатиметься в Запоріжжі ще рік після закінчення воєнного стану.

8) Що робити у випадку, якщо Ви перебуваєте в м. Мелітополі і жоден з попередніх варіантів отримання документів про освіту тимчасово не можливий для Вас?
 Усі випускники закладів загальної середньої освіти, звернувшись до керівників  своїх  шкіл (електронні адреси на офіційних сайтах закладів), можуть отримати  скановані  електронні  копії  свідоцтва про освіту. Серія і номер необхідні для того, щоб сформувати самостійно виписку із державної бази https://info.edbo.gov.ua/edu-documents/, яка тимчасово замінить Вам документ до отримання його оригіналу. З  випискою можна вступати до вищих закладів освіти в межах України.

 

ПОЧАТОК НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ
1)     Коли розпочнеться новий навчальний рік?
 Постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2022  № 711 «Про початок навчального року під час дії воєнного стану в Україні» установлено тривалість 2022/23 навчального року з 1 вересня 2022 р. по 30 червня 2023 року. 
Проте, МОН наголошує на тому, що організація освітнього процесу залежить від безпекової ситуації в кожному населеному пункті. Час початку і формат навчання буде визначено рішенням МОН України та безпековою ситуацією в Запорізькій області.
Наступний 2022/2023 навчальний рік обов’язково ми розпочнемо РАЗОМ за українськими програмами.
2)    Які форми навчання можна обрати  у м. Мелітополі за українськими програмами? 
 Пропонуємо такі форми здобуття освіти в українських школах та за українськими програмами  у 2022/2023 навчальному році:
очна (денна) - навчання онлайн для всіх класів,   (офлайн  – після перемоги).

За бажанням / потребою батьки учнів можуть обрати одну з  індивідуальних форм навчання: екстернатну, сімейну(домашню), або педагогічний патронаж ( за станом здоров'я).
Пропонуємо  екстернатну форму здобуття освіти (екстернат), за яким освітня програма повністю засвоюється здобувачем самостійно. Така форма навчання найбільш підходить для учнів старших класів 9-11.
     Переведення або зарахування на екстернатну форму здійснюється за заявою батьків  з вересня і триває по лютий місяць включно. Можливе навчання онлайн. Наприкінці року, орієнтовно у квітні-травні, діти писатимуть річні контрольні роботи. Складатимуть ДПА лише  учні випускних класів 4 - их, 9-их та 11- их. Також є можливість написати підсумкові роботи дистанційно. Для навчання є можливість скористатися електронними підручниками на сайті Інституту модернізації освіти: https://imzo.gov.ua/pidruchniki/elektronni-versiyi-pidruchnikiv. Документи про освіту учням-екстернам 9-их, 11-их класів буде обов'язково замовлено і видано разом з усіма випускниками.
Для учнів 1-8 класів краще обирати сімейну (домашню) форму здобуття освіти. Це спосіб організації освітнього процесу дітей самостійно їхніми батьками для здобуття формальної (дошкільної, повної загальної середньої освіти). Двічі на рік діти  писатимуть онлайн-контрольні роботи з усіх предметів, отримають семестрові та річні оцінки. 
Педагогічний патронаж. Для організації навчання необхідно заява батьків, довідки  ЛКК та висновок фахівців інклюзивно-ресурсного центру (якщо є). Кожен випадок буде розглядатися індивідуально, так як  оновити довідки ЛКК не у всіх є можливість.
3)    Чи потрібне якесь підтвердження, що Ваша дитина навчається?
 Ні, ВСІ учні ВСІХ мелітопольських шкіл оцінені та рішенням педагогічних рад переведені на навчання у наступні класи за списками, які були станом на 24.02.2022. Табелі, свідоцтва про досягнення - в електронних журналах або у класних керівників. Ніяких «тестів» чи підтвердження списків своїх учнів школи міста НЕ потребують - будьте обережні, не надавайте свої особисті дані стороннім! 

 

РЕЄСТРАЦІЯ НОВИХ УЧНІВ
1)    Як зареєструвати першокласників, випускників початкових шкіл та 9 класів для отриманні подальшої освіти?
 Реєстрації у 1-і, 5-і (для випускників початкових шкіл) та 10-і класи (для випускників 9 класів)  відкриті на офіційних сайтах шкіл (дані, які надаватимуться під час реєстрації, захищені та зберігатимуться на підконтрольній Україні території).

 

ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА
1)    Чи  зможе дитина  продовжити навчання  в інклюзивному класі?
  Протягом липня - серпня управлінням освіти  спільно з директорами закладів освіти проводитиметься робота щодо формування інклюзивних та спеціальних класів. 
Навчання учнів в інклюзивних класах плануємо відновити за списками, які були станом на 24 лютого 2022 року,  термін дії висновків інклюзивно-ресурсних центрів буде продовжено. Для зарахування нових учнів до інклюзивних чи спеціальних класів батькам необхідно надати заяву на ім’я директора школи та відправити її на ел. пошту школи. З Вами зв’яжуться і нададуть необхідну консультацію.  
Учні спеціальних класів будуть продовжувати навчання у класах, до яких їх переведено. 

ВИПУСКНИКАМ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ
1)    Як бути випускникам 9 класів, що хочуть далі здобувати фахову освіту?
 В Україні з 23.06.2022 розпочалася реєстрація електронних кабінетів вступників до коледжу (для здобуття фахової передвищої освіти) на сайті https://vstup.edbo.gov.ua/. Через це деякі майбутні вступники почали турбуватися про відсутність документів про середню освіту, адже для створення кабінету необхідно мати серію та номер свідоцтва. Їх Вам нададуть Ваші заклади освіти після готовності документів. Докладний порядок дій зазначений в Інструкції з подання заяв в електронній формі, що розміщена на сайті https://vstup.edbo.gov.ua в розділі Інформаційні матеріали.
 
2)    Як бути випускникам 11 класів, що перебувають на тимчасово окупованій території та не можуть виїхати?
 Абітурієнтам Мелітополя матимуть можливість вступити до вищих навчальних закладів України. Вступникам, що не можуть виїхати з окупації та скласти національний мультипредметний тест, дозволять скласти вступні випробування дистанційно – у форматі індивідуальної усної співбесіди чи творчого конкурсу (точну інформацію про формат дивіться на сайтах закладів вищої освіти, які Вас цікавлять). Для наших випускників збільшено кількість бюджетних місць.
Зараз уже є попередня домовленість з МДПУ ім..Б,Хмельницького та ТДАТУ ім.  Д. Моторного, що ці усні співбесіди не будуть обмежені точним часом, адже ми розуміємо, що інтернет у місті проблемний.
Тим, хто бажає вступити на контракт, пропонуватимуть лише надіслати мотиваційний лист. Більше інформації про вступ у наступному  дайджесті.
Дякуємо, що тримаєтеся! РАЗОМ ми здолаємо всі труднощі й розпочнемо новий навчальний рік у наших дружніх та комфортних, а головне – безпечних, українських закладах освіти. 
Мелітополь – це Україна!
Із повагою та вірою у краще управління освіти Мелітопольської міської ради Запорізької області.

За інформацією можете звертатись на ел. адресу управління освіти Мелітопольської міської ради Запорізької області : melitopolmelita@gmail.com

 

ЗРАЗОК 1

ДОВІРЕНІСТЬ

 

____.___.2022                                                                м. _______________

 

          Я, Коваленко Іван Іванович (19___р.н., паспорт серії__ 000000, виданий______________ РВ УМВС України в м. _________ ___.___.19___, якийпроживає за адресою: м. __________________, вул. ________________, буд. ___ кв. ___) цієюдовіреністю уповноважую Петренка Петра Петровича (19___р.н., паспорт серії____ 000000, виданий______________ РВ УМВС України в м. ______ 12.12.1996, якийпроживає за адресою: м. ______, вул. __________, буд. ___ кв. ___) отриматисвідоцтво про повну загальну середню освіту, видане на ім’я __________________________________________.

          Для цього надаю йому право отримувати та підписувативсінеобхідні для виконання цієї довіреностідокументи.

          Цядовіреністьдійсна до 31.12.2022.

 

 

ПІБ довірителя                                                                                          Підпис

 

Я, ПІБ посада, підпис Коваленка Івана Івановича  засвідчую

 

Дата                                                                                                                   Підпис

 

 

ЗРАЗОК 2

Директору Запорізького навчально-виховного комплексу №41

Запорізької міської ради

Запорізької області

Бобруль Тетяні Олексіївні

від _________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові випускника чи законного представника, який подає заяву)

 

 

З А Я В А

 

Прошу вручити в

_____________________________________________________________________

                                   (повна назва закордонної дипломатичної установи України)

_____________________________________________________________________

            (зазначити назву документа про освіту: свідоцтво про здобуття базової середньої

           освіти або свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти)

виготовлене на ім’я __________________________________, «____» 200___ року народження,

                                  (прізвище, ім’я, по батькові випускника)

адреса проживання в Україні та країні перебування:

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

Повідомляю про засоби зв’язку з випускником: _______________________________________________

       (контактний телефон в країні перебування,

____________________________________________________________________.

                                    електронна поштова скринька, месенджери тощо)                             ________________                             _______________________

   (дата)                                            (підпис)                (прізвище, ініціали)

 

 

 

 

Переглядів: 422 | Додав: Школа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: